Hekkelman Instrumentenbouw

Ongebonden clavichord

Na het bouwen van een aantal gebonden klavechorden was het tijd om eens een ongebonden instrument te maken, en dan natuurlijk ook zonder verkort octaaf. Inspiratie heb ik opnieuw gehaald uit de schat van informatie verzameld door HansErik Svensson, met name een instrument van Specken was erg interessant. Maar ik wil geen exacte kopie├źn bouwen, ik gebruik liever de informatie en kennis om een eigen ontwerp te maken.

Dat gaat natuurlijk ook wel eens mis. Zo heb ik bij het instrument dat ik hier laat zien de aanname gebruikt dat een messing snaar heb beste klinkt op 80% van de breekspanning. Inmiddels weet ik beter. Gevolg is wel dat het instrument dat hier staat niet is gestemd op de bedoelde 415Hz maar op 392Hz. Uiteraard zal een volgende versie wel gewoon op 415Hz gestemd zijn. Of in welke stemming dan ook, het ontwerp kan eenvoudig aangepast worden.

Ook dit instrument is weer gemaakt van kersen met een zangblad van fichte, bodem is van oregon pine (dat is dus gewoon douglas, maar dan met heel fijne jaarringen). Toetsen zijn van linde, toetsbeleg onder is haagbeuk, boventoetsen zijn van peer met een laagje door-en-door zwartgebeitste peer. Frontjes zijn van gepreegd papier.

Aanbod

Een instrument als dit kan ik op verzoek bouwen waarbij houtsoorten en afwerking naar keuze te bepalen zijn. De prijs voor een dergelijk instrument is 7.500,- euro inclusief BTW. Daar komen dan eventueel nog kosten bij voor een onderstel, bijpassend krukje en een transporthoes. De levertijd voor een instrument als dit is minimaal twee maanden, maar dat kan oplopen en is ondermeer afhankelijk van het weer.