Hekkelman Instrumentenbouw

Silbermann 1775

Dit is een ongebonden clavichord dat erg populair is. Waarschijnlijk heeft het feit dat C.P.E. Bach er een had en er erg enthousiast over was daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Er wordt gezegd dat dit instrument zo goed klinkt omdat het relatief zo klein is. Silbermann zou gekozen hebben voor een kleiner zangblad dan gebruikelijk bij een ongebonden clavichord om de klank van een gebonden clavichord te benaderen.

Het instrument heeft een toetsomvang van FF tot f3 en is standaard gestemd op 415Hz. Naar wens kan dat ook in 392Hz of 440Hz gedaan worden. Besnaring vindt plaats in messing. De kast wordt meestal uitgevoerd in noten. Voor toetsbeleg kan gekozen worden uit zwart gekleurd perenhout of eventueel ebben. Boventoetsen hebben een toplaag van been.

Overigens ben ik geen fan van het gebruik van ebben. Er zit wat mij betreft teveel bloed aan dat hout, er is nog maar zo weinig van beschikbaar dat wat er op de markt komt eigenlijk alleen nog maar via smokkel en diefstal uit nationale parken verkregen is. Gezwart perenhout is een goed alternatief en werd ook vroeger veel toegepast.

Aanbod

Een instrument als dit kan ik op verzoek bouwen waarbij houtsoorten en afwerking naar keuze te bepalen zijn. De prijs voor een dergelijk instrument is 10.000,- euro inclusief BTW. Daar komen dan eventueel nog kosten bij voor een onderstel, bijpassend krukje en een transporthoes. De levertijd voor een instrument als dit is minimaal drie maanden, maar dat kan oplopen en is ondermeer afhankelijk van het weer.